Punat

Na jugozapadnom dijelu otoka Krka, u jednoj od najzaštićenijih uvala Jadrana nalazi se mjesto Punat. Punat je okružen maslinicima te je nadaleko poznato puntarsko maslinovo ulje, koje nije samo hrana već u pravim količinama i lijek. Također je središte nautičkog turizma na hrvatskoj obali, među nautičarima poznat kao MARINA PUNAT najstarijoj i jednoj od vodećih marina na Jadranu u čijem sastavu se nalazi i brodogradilište.

Između mjesta Punta i Stare Baške ima nebrojeno šljunčanih plaža za koje Naši gosti kažu da su “sigurno” najljepše šta su vidjeli.
A pravi dragulj nalazi se u sredini Puntarske drage – otočić Košljun. Košljun je poznat po franjevačkom samostanu u kojem su redovnici stoljećima skupljali i sačuvali mnoge vrijedne predmete. Na otoku se nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži mnogobrojne predmete krčkih ribara i seljaka te narodne nošnje s cijelog otoka Krka. Samostan posjeduje i bogatu zoološku zbirku koju sačinjavaju velika zbirka školjaka i unikatni primjerci životinja. Samostan posjeduje i bogatu knjižnicu s oko 30.000 knjiga. Među njima je i Ptolomejev atlas tiskan u Veneciji 1511.godine (jedan od ukupno tri sačuvana). Samostan je spomenik nulte kategorije. Na otoku se nalaze i dvije crkve – Navještenja Marijina i sv. Bernardina.

KUD Punat


Novi put 13
HR-51521 Punat
mail: info@kudpunat.hr
mail: kudpunat@gmail.com

Facebook