O nama

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO PUNAT
KUD “Punat” Punat, Hrvatska
KUD Punat iz istoimenog mjesta na otoku Krku utemeljen je 1973. godine. Djeluje u tri sekcije: folklorna, čiji je voditelj gosp.Stanko Mihajlović, tamburaški orkestar koji vodi Marijan Orlić i muška klapa pod vodstvom Josipa Blaževića. Većina od 80 članova KUD-a je iz Punta koji ima tek 1700 stanovnika. Repertoar folklorne grupe čine plesovi iz svih krajeva Hrvatske s posebnim naglaskom na plesovima otoka Krka. Plesovi se izvode u izvornim narodnim nošnjama kraja odakle potječe ples.  Posebno se ističe autentičnošću Krčkog tanca kojeg je vjerojatno najbolji     interpret u zemlji. Ples je praćen karakterističnom svirkom na maloj  (tankoj) i veloj (debeloj) sopili, netemperiranim instrumentima koji svoje     porijeklo vuku iz srednjega vijeka.
1-Certifikat-Foka-Punat-hrvatski2-Certifikat-Punat-engleski U više od 40 godina postojanja članovi KUD Punat  sudjelovali su na mnogim festivalima širom  Hrvatske i svijeta: u Austriji, Cipru, Grčkoj,  Italiji,  Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji, Švedskoj, Turskoj,  Južnoj Koreji, Brazilu, Meksiku, Peruu . KUD Punat  suorganizator je najstarijeg folklornog  festivala na  ovim prostorima, poznatog Krčkog festivala iz  1936. godine.

Stalni umjetnički voditelj od samog početka je gosp. Stanko Mihajlović.
Predsjednik KUD-a je gosp. Branko Karabaić.

KLAPA “RAŠKETA”
Klapsko pjevanje oblik je izvorno muškog višeglasnog pjevanja tzv. gradskih dalmatinskih pjesama vezanih za glazbenu i pjesničku poetiku Dalmacije i njen izvorni duh . Pjesme izvodi u pravilu skupina – klapa, koja se sastoji od 5 do 9 pjevača. Pjevanje započinje solističkim uvodom drugog, rjeđe prvog tenora, nakon kojeg se uključuju ostali pjevači izvodeći akordičku pratnju.
Nekada je klapsko pjevanje bilo vezano uz dalmatinske kalete, konobe u kojima se uz vino i ribu družilo i zajednički prigodno pjevalo. Takvi su i klapski napjevi: spontani, lako pjevljivi i pamtljivi a veličaju ljepote Dalmacije, obale i otoka, ljubav, život, more.
Današnje je klapsko pjevanje, aranžmanski dotjerano do savršenstva, popularno diljem obale i otoka te predstavlja istinsko muzičko bogatstvo Hrvatske.

KUD Punat


Novi put 13
HR-51521 Punat
mail: info@kudpunat.hr
mail: kudpunat@gmail.com

Facebook